Genieten op vakantie (zonder extra kilo's achteraf)
Veel mensen die bezig zijn met afvallen, hebben daar tijdens de vakantie opeens geen zin meer in.
Vakantie is 'genieten' en dus is het zonde om steeds op te moeten letten (vinden ze).
Dat begrijp ik!
En natuurlijk hoef je niet alleen maar gezonde keuzes te maken. Bij een vakantie kom je al sneller in de verleiding voor een extra drankje, ijsje, etentje of BBQ. En dat kan ook! Maar als je tussendoor ook verstandige keuzes blijft maken, kom je niet aan en hoef je na je vakantie niet weer 'opnieuw' te beginnen.
Hieronder geef ik je praktische tips, zodat jij (zonder dat je jezelf van alles moet ontzeggen) niet aankomt tijdens je vakantie!
Tijdens de reis
Of je nu een met het vliegtuig, trein of met de auto gaat; onderweg is het lekker makkelijk om voor een snelle (ongezonde) snack te gaan. Lang wachten op het vliegveld kan al een grote uitdaging zijn.
- Ga liever je tijd verdoen in de tijdschriftenkiosk in plaats van met koffie en een stuk vlaai.
- Zorgt dat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt zoals een stuk fruit of noten.
Dit geldt ook voor de wegrestaurants en tankstations. Hier is de verleiding groot om extra’s te kopen.
- Zorg voor gezonde snacks in de auto, bijvoorbeeld volkorenbrood, fruit en andere gezonde tussendoortjes.
Zorg voor regelmaat
Waarschijnlijk heb je tijdens je vakantie een ander ritme hebt dan normaal. Je staat misschien wat later op? Je eet daardoor op andere tijden? En wellicht met andere producten?
Je lichaam houdt van regelmaat. Kijk wat je kunt doen om je lichaam te laten weten waar het aan toe is. Als je dagen anders zijn dan buiten de vakantie, kun je misschien een vast ‘vakantieritme’ aanhouden. Dat geeft je rust, zodat je meer kunt genieten en lekkerder in je vel zit.
Bewegen tijdens je vakantie
Als je een beetje actief op vakantie bent, kun je behoorlijk wat calorieën verbranden. Als je een uur wandelt verbrand je gemiddeld tussen de 300 en 500 calorieën. (Dit afhankelijk van het tempo dat je loopt en hoe de weg is waarop je loopt). Als je omhooggaat kost dat meer energie dan een rechte weg. Ook zwemmen veel mensen als ze op vakantie zijn. Je gebruikt hiermee al je spieren en je bent lekker ontspannen bezig. Als je aan het zwembad of op het strand ligt kun je dus af en toe een lekker stukje zwemmen voor extra kcal verbruik.
Ontbijten op vakantie
Als je op de camping of in een appartement bent, kun je zelf je ontbijt maken (en dat hoeft misschien niet veel anders te zijn dan thuis.)
Maar ben je in een hotel, of ergens anders met een ontbijtbuffet is de uitdaging groter. Er is vaak veel keuze, en alles is lekker en wil je proeven. Zo zijn er vaak lekkere zoete broodjes, gebakken eieren en bacon of zelfs lekkere taartjes. Dit is erg lekker natuurlijk, maar je kunt ook kiezen voor een broodje met beleg of zuivel met muesli en vers fruit. Natuurlijk kun je best eens zondigen tijdens je ontbijt op vakantie, maar kies hier bijvoorbeeld een paar dagen voor uit en niet iedere dag.
Bij halfpension
Hier wordt vaak alleen ‘s morgens en/of ‘s avonds eten geserveerd. Zorg dat je zelf de rest van de dag wat voedzame keuzes maakt. Eet bijvoorbeeld wat fruit tussendoor, er zijn zoveel lekkere soorten vers, sappig fruit in warme landen. Ook lichte salades, crackers met beleg, rijstwafels of noten kunnen een goed tussendoortje zijn.
Bij een All-inclusive vakantie
Dit is de grootste uitdaging, want ieder moment van de dag is er wel iets om te eten. Beslis voor jezelf of je ook echt overal aan mee wilt doen, of dat je alleen tijdens het ontbijt en avondeten langs het buffet loopt, ‘s middags langs de saladebar en tussendoor alleen fruit eet.
Belangrijk: Eet alleen als je ook echt honger hebt.
Kies zoveel mogelijk voor voeding in plaats van vulling, zoals volkorenproducten, groenten en fruit.
Kies ook bij de toetjes bewust. Je kunt een toetje best een keer overslaan. Kies of/of in plaats van en/en.
Of je kunt vers fruit nemen. Misschien zijn er nieuwe soorten om uit te proberen en het fruit is vaak al schoongemaakt en in stukjes gesneden. Hartstikke makkelijk dus!
Let bij het opscheppen ook op je verhoudingen tussen de producten. Bijvoorbeeld: veel fruit met een beetje ijs of pudding. Veel groenten en salade met een stukje vis of vlees, en weinig rijst/aardappel/friet of pasta.
Tijdens vakantie heeft je lichaam niet ineens veel meer eten nodig, dus probeer te voorkomen dat je dubbel zoveel dan thuis eet.
Je hoeft niet alles op 1 dag te proeven, als je bijvoorbeeld 6 dagen een dinerbuffet hebt, kies je de ene dag voor het één, de volgende dag voor wat anders. Zo kun je van alles proeven, en hoef je jezelf niet alles te ontzeggen.
Verstandige keuzes
Ieder eetmoment heb jij weer de keuze. Wil je een ijsje? Neem dan een waterijsje of hoorntje in plaats van een hele coupe. Drink sowieso de hele dag (veel) water, dat geeft je een goed gevoel, en je bespaart flink kcal als je het vergelijkt met frisdrank of alcohol.
Kies bij alcohol ook bewust; heerlijk een lekkere cocktail, koud biertje of glas rosé in de zon, maar het telt hard op.
Probeer ook aan te voelen waar je blij van wordt:
- Is dat ieder eetmoment (veel) vet- en suikerrijk eten en veel luieren.
- Of voel je je beter als je ook gezonde keuzes blijft maken, en tussendoor ook nog iets actiefs doet.
Was je van te voren echt van plan om verder af te vallen tijdens je vakantie, maar is dit niet gelukt?
Wees dan niet teleurgesteld, stabiel blijven is ook prima. Er is niks verloren!
Eenmaal thuis pak je je gezonde eetpatroon weer op, en je zult merken dat je zo weer in je ritme zit.
Ik wens je een fijne vakantie!
"Zie je vakantie inderdaad als een moment waarop je kunt genieten, maar haal dat ‘genieten’ niet alleen uit eten en drinken."