8 gezondere BBQ tips
Wat is er nou fijner dan met een mooie zomeravond te gaan barbecueën?!
Maar dat barbecueën met veel vlees, weinig groente, veel stokbrood en veel sausjes niet zo gezond is, is vast niks nieuws voor je.
Daarom hieronder een aantal tips en recepten voor een gezondere barbecue.
#1. Begin niet met teveel honger
Het gezellige van barbecueën is dat je lang samen aan tafel zit. Vaak duurt het wel even voor de BBQ op de goede temperatuur is, en sommige producten moeten er best lang op. Zorg dat je niet met heel veel honger begint, want dan heb je tijdens het wachten al een half stokbrood met kruidenboter (of andere vette sausjes op). Neem voortijd eventueel nog een voedzaam tussendoortje, een schaaltje yoghurt of kwark of wat fruit, zodat je al wat verzadigd bent.
#2. Welk vlees kies je?
Op de barbecue heb je net zoals bij de grill geen extra vet of olie nodig om je vlees te bereiden, dat is een voordeel dus! Kies het liefst voor magere vleessoorten zoals fricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecote, runderlapjes, kipfilet of kalkoenfilet. Marineer het vlees, zodat het ook lekker is zonder allerlei sauzen erbij. Snijd grote stukken vlees in kleinere stukken, zodat je kleinere porties neemt.
Bewerkt vlees zoals hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten veel vet, probeer dat dus te beperken.
Kies ook eens voor echt kwaliteitsvlees en laat de kiloknallers liggen. Dus niet 5 of 6 stukken vlees zoals hamburgers en braadworsten, maar 1 of 2 stukjes 'luxer' vlees, en proef het verschil!
#3. Sla ook eens iets af
Met een gewone avondmaaltijd, schep je waarschijnlijk ook geen 3 of 4 keer op, wees je daar bewust van tijdens een barbecue. Natuurlijk is veel lekker en wil je van alles wat proeven, maar blijf niet onbewust dooreten, alleen maar omdat het er staat. Voel tussendoor of je genoeg hebt gehad, en wanneer je verzadigd bent. Overeten is niet lekker, kies dus of/of in plaats van en/en.
#4. Kies ook eens voor vis
Ook vis kan prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor zalm, tonijn, tilapia, Pangasius of garnalen.
Hierbij een recept van Italiaanse vispakketjes op de bbq (of uit de oven)
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 4 x witvis filet
- 4 tomaten
- 1 courgette
- paar blaadjes verse basilicum
- peper en zout
- 2 bosuitjes
- 2 eetlepels pijnboompitten
- sap van 1 citroen
- 2 eetlepels balsamicoazijn
(aluminium folie)
Hoe te maken?
1. Verwarm de oven op 200 graden of verwarm de barbecue.
2. Snijd de tomaten en de courgette in plakjes.
3. Leg de stukken vis op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met het sap van de citroen en maak ze op smaak met een snufje peper en zout.
4. Leg de tomaat en courgette er dakpansgewijs op.
5. Scheur de blaadjes basilicum in stukken en leg op de groente.
6. Hak de bosui in ringetjes en bestrooi samen met de pijnboompitten over de vis en groente.
7. Besprenkel als laatste nog met wat balsamicoazijn en vouw de pakketjes goed dicht.
8. Leg ze 15 tot 20 (afhankelijk van de dikte van de vis) in de oven of 10 min op de BBQ.
9. Maak ze voorzichtig open, (er kan best veel vocht uit komen) en controleer of de vis gaar is.
(bron: leukerecepten.nl)
#5. Vergeet de groente niet
Gegrilde groenten zijn lekker en bevatten weinig calorieën. Rijg bijvoorbeeld stukken paprika, champignons, ui en courgette aan een spies en leg even op de BBQ. Of maak een pakketje van aluminiumfolie en vul dit met groenten en kruiden.
Hieronder 4 geschikte groentes voor als je eens wat anders wil.
1. Mais
Mais is misschien wel de groentekoning van de barbecue. Je grilt deze in zijn geheel. Je kunt dit doen door de kolf in te smeren met wat boter en in aluminiumfolie te wikkelen, maar ook zonder aluminiumfolie gaart mais goed. Dit duurt in beide gevallen vijftien tot twintig minuten. De truc is om de mais zo puur mogelijk te laten. Smeer ‘m dus niet in met gekke sausjes en kruiden – dat kan later altijd nog.
2. Bloemkool
Ooit gehoord van bloemkoolsteak? Als je een bloemkool in dikke plakken snijdt, insmeert met wat olijfolie en ongeveer tien minuten per kant op de barbecue legt, creëer je een bijzondere, maar overheerlijke vleesvervanger! Breng op smaak met zout, peper en kruiden naar keuze.
3. Aubergine
Aubergine kun je grillen in plakken of schrijven, maar wist je dat je deze nog lekkerder kunt bereiden door de aubergine te poffen? Wikkel de aubergine in aluminiumfolie en leg deze voor ongeveer een half uur tussen de kolen. Blijf voelen of aubergine zacht wordt, want dan is-ie klaar.
4. Portobello
Neem een grote portobello, eventueel gevuld met groenten, roomkaas en kruiden. Leg de portobello in een aluminium bakje en bak de paddenstoel zo’n tien minuten op de barbecue.
Wist je dat er ook speciale groente-roostermandjes zijn?
Zo’n mand kan zo op de BBQ. Gevuld met bijvoorbeeld:
- grove stukken aubergine, courgette en tomaat
- Of een combinatie van venkel en tomaat.
- Of stukken gesneden paprika en gehalveerde groene asperges.
Besprenkel de groente met een beetje olijfolie, peper, zout en bijvoorbeeld rozemarijn.
Na een minuut of 10 begint de groente gaar te worden.
Schep er dan eventueel voorgegaarde aardappelpartjes (met schil) door.
Zet dan de mand weer terug op de bbq en schep af en toe om tot alles gaar en warm is.
(bron: puur gezond)
#6. Eet salade voor nog meer extra groente
Maak in plaats van kant-en-klare huzaren of rundvleesslaatje een bak vol frisse salade, waar je tussendoor van kunt eten. Ook kun je eventueel wortels, reepjes paprika, snoeptomaatjes en bleekselderij met een mager dipsausje nemen. Hierbij 2 (maaltijd) salade recepten, die prima bij een barbecue kunnen!
* Salade met linzen, aardbeien en geitenkaas of camembert:
Doe op een bord: 75 gram sla naar keuze, blikje uitgelekte linzen (160 gram), 2 lente-uitjes (in ringetjes
gesneden), 50 gram gesneden aardbeien en 50 gram geitenkaas/camembert.
Maak een dressing van 100 gram gepureerde aardbeien, 1 tl balsamico azijn, 1 el olijfolie en versgemalen peper/zout naar smaak. Druppel de dressing over de salade.
* Rijstsalade met rucola, tomaat, zongedroogde tomaat, komkommer, paprika en tonijn:
Kook 40 gram zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat dit afkoelen. Rooster een handje pijnboompitten in een koekenpan zonder olie en zet apart.
Doe in een kom: ½ komkommer (in stukjes), 1 puntpaprika (in stukjes), 3 zongedroogde tomaten (in stukjes) en halveer 10 snoeptomaten. Voeg hier 1 blikje tonijn (op water) aan toe.
Maak een dressing van 1 el olijfolie, snufje versgemalen peper, 1 el citroensap en een snufje Italiaanse kruiden (alles naar smaak). Doe de rijst bij de salade en druppel wat dressing door de salade en voeg meer toe indien
gewenst. Doe een handje rucola op een bord en serveer de rijstsalade erbij. Garneer met pijnboompitten.
Tip: houd je niet van tonijn, dan kun je dat natuurlijk weggelaten
#7. Let op met sausjes
Een bbq is natuurlijk niet compleet zonder sausjes. Maar sausjes bevatten juist vaak veel zout, suiker, vetten en dus ook veel calorieën. Dat kan anders! Kies bijvoorbeeld eens voor: Hummus, Tzatziki, Pesto.
Deze 3 kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar dan weet je nog niet helemaal wat er in zit, dus je kunt ze ook eenvoudig zelf maken (recepten zijn volop te vinden)
Of probeer onderstaande eenvoudige recepten eens:
• Knoflooksaus (Griekse yoghurt met verse knoflook en een beetje zout)
• Kerriesaus (Griekse yoghurt met kerriepoeder en honing)
• Pittige saus (Griekse yoghurt met sambal of hot sauce)
• Honing-mosterdsaus (honing en mosterd mixen in gelijke hoeveelheid)
#8. Let op met drankjes!
Klinkt als een open deur, maar ik wil ‘m toch even noemen…
Juist omdat je tijdens een barbecue veel langer aan tafel zit dan normaal, drink je ongemerkt drink ook veel meer.
Als dit water is, is dat natuurlijk alleen maar goed!
Maar als je frisdrank of alcohol neemt, kan dat flink optellen. Kies je toch iets met calorieën , wissel dan af met water tussendoor!
Veel (gezond) BBQ plezier en vergeet vooral niet te genieten!