Jojo-effect
GewichtsbeheersingNU
2 min

Het jojo-effect; Snel afvallen (maar ook weer aankomen)

2 min

"Ik eet al zo weinig en nog val ik niet af...."

 Veel mensen herkennen dit, je wilt snel wat kilo's kwijt en je bent helemaal gemotiveerd om er even echt flink tegenaan te gaan.

Je bent streng voor jezelf en je eet zo min mogelijk, want dan ben je die kilo's zo kwijt, toch?
 Helaas is de werkelijkheid dat die paar snelle kilo's eraf er vaak ook heel snel weer bij zitten; Het jojo-effect... Maar hoe werkt dat? én belangrijker, hoe voorkom je dat?

Lichaam vs houtkachel 

Zie je lichaam als een houtkachel. Gooi je er regelmatig hout bij op, dan blijft het vuur goed doorbranden, maar gooi je er steeds te weinig óf te laat hout op, dan gaat het steeds minder hard branden. Zo werkt dat in ons lichaam ook. 


 Eet je structureel TE weinig, dan gaat je lichaam in de spaarstand (waakvlammetje), je stofwisseling daalt en je verbruikt minder energie dan voorheen, omdat je lichaam zoveel mogelijk energie vasthoudt om reserves te houden. (Dit is nog van vroeger uit de oertijd, toen nog niet weer bekend was wanneer er weer wat te eten zou zijn)

Metabolisme: je stofwisseling

Heb je een tijdje een streng dieet gevolgd en je gaat vervolgens weer meer eten, komen de kilo's vaak weer snel terug. In vergelijking met de kachel: je gaat er opeens weer meer hout op gooien, maar omdat het bijna niet meer brandt (waakvlammetje), kan het de grotere hoeveelheid hout moeilijk aan, en duurt het lang voordat het weer goed brandt.

Dit zie je ook terug in je lichaam. Je stofwisseling is traag gaan werken om te kunnen overleven. Eet je vervolgens een keer (veel) meer, werkt je vetverbranding niet meer optimaal en wordt het sneller opgeslagen in je lichaam als lichaamsvet. Je gewicht en vetpercentage stijgen weer, vaak tot boven de beginwaarde. Op die manier legt je lichaam een voorraadje aan, voor als er weer een tijd van schaarste komt. (Je volgende dieet)

Dit is dus het jojo-effect...

Dus vooral met een crashdieet waarbij je in een korte tijd zo snel mogelijk gewicht wil verliezen, ligt dit op de loer. Je eet dan soms nog minder dan 1000 kcal per dag, wat veel te weinig is. Je lichaam heeft de goede brandstof (energie) nodig om: op temperatuur te blijven, om je ademhaling en hartslag op peil te houden, om je bloed rond te pompen, en om je hersenactiviteit en je spijsvertering aan de gang te houden.

Dus door structureel te weinig te eten gaat je lichaam al snel in de spaarstand. Je spiermassa breekt af, (want je lichaam moet ergens energie vandaan halen), en als je spiermassa lager wordt, gaat je stofwisseling nog verder naar beneden.

Hormonen vs wilskracht

Dan is er nog een 2e belangrijke oorzaak. Ons lichaam is gemaakt om te overleven en als je (snel) gewicht verliest gaan je hormonen meespelen. Er wordt minder verzadigingshormoon aangemaakt, en je hongerhormoon gaat omhoog. Je krijgt dus MEER honger en je zit MINDER snel vol. 


 Dus zo’n crashdieet is nooit vol te houden, ook met de sterkste wilskracht niet. De kans op een eetbui is zo heel groot en je stofwisseling was ook nog gedaald; het recept voor overgewicht dus.

Hoe voorkom je dat je lichaam in de spaarstand gaat?

Blijf vooral voldoende eten van voedzame producten en doe dit met regelmaat.
 Verdeel 3 hoofdmaaltijden over de dag: ontbijt, lunch, diner, en kies daarbij voor 2-3 voedzame tussendoortjes, bijvoorbeeld om 10 uur, 15 uur en 20 uur. Zo houd je je stofwisseling aan de gang.

Caloriebehoefte berekenen

Je caloriebehoefte heeft o.a. te maken met je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Met behulp van deze cijfers bereken ik je caloriebehoefte Vervolgens maak ik weekmenu's op maat, zodat je weet welk aantal kcal jouw lichaam minimaal nodig heeft en hoeveel dat is in voeding.

In mijn begeleiding (zowel online als 1-op-1) bereken ik de menu’s op basis van jouw caloriebehoefte.