Hoi, ik ben Marije

Hoe ik
15 kg afgevallen ben?

Je leest het hier!  


15 kg zwaarder dan NU

Rondom 2010 was ik ruim 15 kg zwaarder dan nu. Ik was altijd moe en futloos. Ik sportte niet (want dat vond ik stom).

Ons avondeten bestond vooral uit een bak kant-en-klare bami met per persoon een zakje saté, of een bak opwarm lasagne, of kant-en-klaar aardappeltjes die alleen nog even gebakken moesten worden, met een cordon bleu en met een beetje geluk zat er een potje groente bij. 

We waren net gaan samenwonen, hadden allebei een fulltime baan en een druk sociaal leven. We gingen dus vooral voor gemakkelijk en snel.  

Maar al snel merkte ik dat het niet fijn voelt als je broek steeds strakker gaat zitten, of dat je steeds grotere kleding moet kopen. Iedere avond na het eten op de bank ploffen omdat de energie op was vond ik ook niet heel aantrekkelijk. Maar toen ik zelfs merkte dat ik op feestjes steeds vaker liever ging zitten in plaats van staan, omdat ik het niet vol hield.
Of toen ik steeds vaker besloot met de auto te gaan, omdat ik geen energie had om te fietsen, was de maat vol. Dit moest anders 

Toen kwam Sonja Bakker….

We begonnen vol motivatie aan haar eerste boek en volgden de dagmenu’s. Mijn gewicht ging naar beneden, vaak wel met 1 kg per week. Kleding begon losser te zitten, ik kreeg een trots gevoel over mezelf. Eerst had ik het niet door, maar ook mijn hoeveelheid energie werd beter. 

Na ongeveer 8 kg afgevallen te zijn, kwam (natuurlijk) de klad erin en kwamen steeds vaker oude gewoontes terug. Toch is het gelukt om niet meer echt aan te komen. Het zaadje was in mijn hoofd gepland en ik had te veel voordelen van een gezonde(re) leefstijl ontdekt.  

Steeds vaker ging ik artikel over afvallen en voeding lezen. Daar werd het niet meteen gemakkelijker van. Ik zag door de bomen het bos niet meer. 

Het ene artikel vertelde dat je juist koolhydraten nodig hebt, terwijl een ander artikel zegt dat je alleen kunt afvallen door ze juist te laten staan. 

De ene voedingsgoeroe zegt dat je bijna niks meer mag eten, terwijl een ander juist zegt dat je meer moet eten (maar hoeveel dan?) Zo zijn er zoveel tegenspraken als het over voeding en afvallen gaat. Internet staat er vol mee. 

Ik wilde zelf leren hoe het echt zit

In 2014 besloot om naast mijn baan als bloemist in de avonduren de opleiding tot gewichtsconsulent te gaan volgen. Daar leerde ik de feiten over voeding en wat dit doet met ons lichaam. Er is niet altijd een goed of fout, het gaat om de basis.

Je hebt een bepaalt aantal calorieën nodig en dat is per persoon verschillend. (o.a. afhankelijk van je geslacht, leeftijd, gewicht en lengte) Ik leerde om dit te berekenen, in een goede verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarmee had ik de belangrijkste kennis binnen!

Vanaf toen kon ik mijn eigen menu’s samenstellen en ging ik steeds vaker nieuwe producten proberen die ik niet kende of die ik voorheen niet lekker vond. Er ging een wereld voor mij open. Mijn smaak was veranderd. Ik hoefde niet meer alleen die vette en suikerrijke snacks, maar kon oprecht genieten van bijvoorbeeld een volkoren boterham met kaas, ei, sla en tomaat. 

Ik viel nog eens ongeveer 8 kg af en ben tussendoor ook meer gaan bewegen. Zo kon ik d.m.v. een hardloopschema na ongeveer 3 maanden een rustig rondje van 5 km volhouden. Wat was ik trots! Doordat mijn conditie beter geworden was, pakte ik als vanzelf ook weer sneller de fiets en was ik ’s avonds nog wat actiever. 

Full-time gewichtsconsulent

In 2015 startte ik parttime mijn praktijk GewichtsbeheersingNU. (Ik bleef ook in de bloemen werken). Ik begeleide mensen op weg naar een gezond gewicht door menu’s op maat samen te stellen. Voor veel mensen werkte dit. 

Maar ik merkte ook dat er meer nodig is als je blijvend resultaat wilt bereiken en behouden. Vrijwel iedereen kan met passende menu’s op maat en een flinke dosis wilskracht afvallen, maar daarmee ben je er nog niet. Echte verandering heeft tijd nodig. Een paar weken weekmenu’s volgen, je streefgewicht bereiken en vervolgens weer terug vallen in oude gewoontes werkt niet op de lange termijn. 

Vanaf 2019 ben ik in de bloemen gestopt, om mij volledig op voeding en afvallen te richten.  

Afgelopen jaren heb ik veel bijscholing gevolgd in zowel kennis over voeding, als in motivatie en gedragsverandering. 

Zelf heb ik nu al jaren een stabiel gewicht.

En dat doe ik niet door iedere dag salades te eten, of alleen op wortels te knagen. Ik eet normale basisproducten, zoals brood, aardappelen, pasta, fruit, groente, vlees, vis, kaas, ei en zuivel.

Geen (streng) dieet dus!

Ook geniet ik in het weekend regelmatig van een biertje of een glas rosé en eet ik ook wekelijks wel chocola of andere snacks.
Ik heb een goede basis in hoeveelheid eten/bewegen gevonden, dat haalbaar is, zonder mijzelf tekort te doen en waar ik mijn leven lang mee door kan!

Wil jij dit ook?
Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken en net zo’n zoektocht als mij af te leggen.

Alles wat mij geholpen heeft, heb ik verwerkt in mijn Eet - Weet - Beweeg(t) programma. Ik begeleid daarmee zowel Online, 1-op-1 als in een groep.