5 december gezond door
GewichtsbeheersingNU
2 min

5 december gezond doorkomen

2 min

December, een leuke maand, met veel feestdagen en gezelligheid.

Daar hoort natuurlijk veel lekkers bij.

In de supermarkten wordt je na de zomervakantie al doodgegooid met pepernoten en marsepein en even later liggen daar de kerstkransjes ook al bij. Vanaf half November gaat het dan helemaal los als Sinterklaas daadwerkelijk in Nederland is aangekomen. Overal is er volop keus in allerlei (chocolade of truffel)pepernoten, (gevuld) speculaas en roomboter amandelstaaf e.d. en omdat het de rest van het jaar niet verkrijgbaar is, willen we het toch even allemaal proeven....

Dan hebben alle supermarkten ook nog zo'n luxe December catalogus, met veel te veel lekkere (ongezonde) producten en recepten voor een paar feestdagen, waardoor de verleiding dan groot wordt om ook wat van die recepten in de tussenliggende weekenden te maken en dan meteen maar de hele maand te eten alsof het feest is!

4 feestdagen

Toch houden we onszelf hier wel voor de gek, want eigenlijk zijn er 'maar' 4 feestdagen in December: Sinterklaas, 1e en 2e kerstdag en oudejaarsdag.
Dus nog 27 dagen over om 'gewoon' je gezonde ritme en eetpatroon aan te houden.
Afvallen zal voor veel mensen in December moeilijk gaan, maar op gewicht blijven hoeft geen enkel probleem te zijn.


5 December tips

Geniet met mate

Vier je sinterklaas? Geen probleem, een avondje 'zondigen' mag best!
Neem waar je zin aan hebt, gevuld speculaas bij de koffie? roomboteramandelstaaf? taart? Neem de helft van de normale portie, dan bespaar je meteen al de helft van de calorieën. Chocolaatjes, pepernoten, chips en nootjes? Pak er per keer 1 of 2 uit het schaaltje en proef bewust wat je in je mond stopt en geniet ervan! Als je met 'handenvol' begint, eet je vaak gedachteloos door, zonder te proeven en bewust te zijn van wat je allemaal naar binnen stopt. Ook hier kun je veel calorieën besparen.

Haal niet teveel in huis

Ben je dit jaar aan de beurt om de avond te verzorgen, koop dan bewust. Natuurlijk wil je genoeg hebben , maar overdrijven is niet nodig. Als er teveel overblijft, ben je de dagen na 5 december nog bezig met de restjes opmaken en heb je niet 1 'heerlijk avondje' maar een 'heerlijk weekje', met misschien wel 2 kilo extra tot gevolg. Als je toch veel over hebt, kun je je gasten natuurlijk ook wat meegeven.

Als je zelf de inkopen doet kun je ook zelf kiezen. Taai taai bevat bijvoorbeeld veel minder calorieën dan gevuld speculaas. Volkoren toastjes met zelfgemaakte eiersalade zijn ook lekker in plaats van chocoladepepernoten. Zo kun je zelf 'gezond' kiezen, en je gasten ook!

Matig met alcohol

Ook hier heb je zelf weer de keuze. Een aantal biertjes of wijntjes telt snel op in calorieën. Neem af en toe een glas water tussendoor, en probeer langzamer te drinken. Ieder glas wat je zo bespaart is weer mooi meegenomen! Vooral zoete likeurtjes etc. tellen enorm op.

Beweging

Waar je ook winst kunt behalen is door extra te bewegen! Natuurlijk telt dit het hele jaar door, maar vooral bij meer ongezond eten is het extra belangrijk. Alles telt, neem de trap i.p.v. de lift, neem waar mogelijk de fiets i.p.v. de auto. Ga een extra rondje met de hond, stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stukje, parkeer de auto iets verder dan waar je moet zijn, e.d.
Blijf ook vooral sporten en sla dit niet over vanwege de drukke maand of het slechte weer. Ook zijn er veel workouts via apps of op YouTube wie je eenvoudig thuis kunt doen, het kost maar een paar minuutjes tijd en is heel effectief. Een voorbeeld hiervan is de bekende 7 minute workout, (zowel als app als op YouTube).

Iedereen alvast een gezellig sinterklaasavond gewenst!


Geniet ervan en probeer op 6 december meteen je gezonde eetpatroon weer op te pakken.

Het duurt nog bijna 3 weken tot kerst dus ga ervoor, zodat je met een fijn gevoel in je kerstkleding past!