Calorieen tellen, wel of niet belangrijk
GewichtsbeheersingNU
2 min

Calorieën tellen, wel of niet belangrijk

2 min

Calorieën tellen, wel of niet belangrijk?

(Het woord calorieën en de afkorting kcal gebruik ik door elkaar, maar het betekent hetzelfde)                

Heel simpel gezegd:

Als je meer kcal binnenkrijgt dan dat je verbruikt , ↑ kom je aan 

Als je minder kcal binnenkrijgt dan dat je verbruikt, ↓ val je af

Dit is in principe hoe afvallen of aankomen werkt, maar zo eenvoudig is dat niet helemaal….. 


Zijn de calorieën voedzaam en dus nuttig?

Voorbeeld: Haal je ruim 200 kcal uit een gevulde koek, die voornamelijk uit suiker en vet bestaat, dan kan je lichaam daar niks voedzaams uithalen, dus wordt het sneller opgeslagen als lichaamsvet. 

Haal je diezelfde ruim 200 kcal uit een flinke hand ongezouten noten en zaden (zonder toegevoegde suikers)  dan kan je lichaam daar allerlei goede vetten, vezels, vitamines en mineralen, dus échte energie uithalen.

Deze calorieën zijn niet met elkaar te vergelijken, wat belangrijker is:
Voed je je lichaam hiermee of zijn het lege calorieën?
Voeding of vulling dus….

Alles wat je lichaam de hele dag door nodig heeft om goed te kunnen functioneren, zoals:

  • ademhaling 
  •  lichaam op temperatuur houden
  • hartslag
  • hersenactiviteit
  • organen in werking houden

    Dus alles wat je de hele dag door doet, kost energie.
    Deze energie kan alleen door voeding binnenkomen (uitgezonderd vitamine D dat vooral door de zon komt) . 

Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk voedzame producten te eten om deze energie aan je lichaam te geven, het komt niet uit de lucht vallen. Ze zeggen wel eens: ‘Je bent wat je eet’. Daar komt dat dus vandaan.


Maar wat is dan gezond?

Over het algemeen geldt: hoe puurder de producten, hoe voedzamer ze zijn. Denk hierbij aan:

  • verse groente en fruit
  • noten en zaden
  • eieren, kaas, zuivel 
  • peulvruchten
  • volkoren graanproducten
  • vlees en vis

    Dit zijn dus vooral onbewerkte producten, veelal zonder etiket.
    Kort gezegd, voedingsstoffen groeien in de natuur en worden niet gemaakt in een fabriek. 


Deze producten bevatten veel voedingstoffen, die jou je dagelijkse energie geven.
Ook zorgen ze er o.a. voor dat je beter slaapt, je organen beter werken, je een gezondere egale huid hebt, je glanzender haar en sterkere nagels hebt. 

Alle cellen in je lichaam hebben goede energie nodig en hoe meer voedingstoffen je binnenkrijgt hoe groter de kans op een gezond en fit lichaam. 

‘Geef je lichaam de goede brandstof en je krijgt er energie voor terug’


Is calorieën tellen dan helemaal niet belangrijk?

Gezonde producten bevatten natuurlijk ook calorieën en dat kan soms flink oplopen. 

Noten bijvoorbeeld, zijn hartstikke gezond, maar een klein handje noten bevat al snel rond de 150 calorieën (dat is prima als voedzaam tussendoortje) maar let op dat je ’s avonds niet de hele zak leeg eet, want dan eet je met gemak 600 - 700 calorieën weg. 

Ook een avocado bevat heel veel goede voedingsstoffen en is dus gezond, maar een hele avocado bevat wel zo’n 350 calorieën, dus misschien teveel als je iedere dag een avocado eet. 

In principe is een calorie een calorie en maakt het lichaam geen onderscheid waar die vandaan komt.

Wil je gewicht verliezen op een gezonde manier, dan is het belangrijk je caloriebehoefte te berekenen. Gebruik die calorieën wel zoveel mogelijk voor voedzame producten, anders krijgt je lichaam misschien een tekort aan voedingsstoffen.

Caloriebehoefte, wat is dat?

Je caloriebehoefte is het aantal calorieën dat jouw lichaam dagelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Eet je structureel te weinig, gaat je ruststofwisseling omlaag en gaat afvallen steeds moeilijker of je blijft zelfs stil staan, terwijl je heel weinig eet.

Eet je structureel meer dan je caloriebehoefte, dan blijft je gewicht stijgen.
Je caloriebehoefte heeft o.a. te maken met je leeftijd, geslacht en lengte. 

In mijn begeleiding (zowel online als 1-op-1) bereken ik de menu’s op basis van jouw caloriebehoefte.