Boter, margarine of halvarine?
GewichtsbeheersingNU
2 min

Roomboter, margarine of halvarine?

2 min

Roomboter, margarine of halvarine....? Wat is de beste keuze....

Toen ik in 2014 net met de studie gewichtsconsulent begon en steeds meer over voeding ben gaan lezen kwam ik deze discussie vaak tegen, want wat is nu het beste als broodsmeersel? Eerst even een korte uitleg van deze 3.

Roomboter

Roomboter is gekarnde room van volle melk, zo'n 80-90% is melkvet. Het is dus dierlijk. De productnaam 'boter' is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit. Het bevat van nature de vetten A, D en E.

Het is een heel natuurlijk product en bevat daarom een korte ingrediëntenlijst, vaak bestaande uit alleen maar: melkvet en water (en soms een melkzuurbacterie of wat zout). Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten. Dit geeft een andere (voor veel mensen lekkerder) smaak.

Gemiddeld bevat roomboter per 100 gr 716 kcal, en 51 gr verzadigd vet. Op 1 sneetje brood smeer je ongeveer 5 gr.
Dus per boterham komt dat neer op ongeveer 36 kcal, en 2,5 gr verzadigd vet.

Margarine

Margarine is een surrogaat voor boter, en bevat geen melkvet maar plantaardige oliën. Het is uitgevonden in 1869 in opdracht van Napoleon, wie een broodsmeersel voor zijn soldaten wou, wat lang houdbaar was en onderweg niet zou bederven. Margarine bestaat uit plantaardige oliën van o.a. zonnebloemzaad, koolzaad en/of lijnzaad, dus een natuurproduct dat van nature vitamine E bevat. In de fabriek wordt veel veranderd aan de substantie en samenstelling van de vetzuren, wat nodig is om het langer houdbaar en smeerbaar te maken.

Margarine heeft een langere ingrediëntenlijst, waarvan vaak een hele rij E-nummers. Dit vooral om de houdbaarheid te verlengen en om het water met de olie te mengen. Ook worden de vitamines A en D toegevoegd. Gemiddeld bevat margarine net als roomboter per 100 gr 716 kcal, maar (maar) 15 gr verzadigd vet.
Per boterham komt dat neer op ongeveer 36 kcal, en 0,75 gr verzadigd vet.

Halvarine

Halvarine is net als margarine een ‘kunstboter’ met een vetgehalte van ongeveer 40 procent. Het is ook gemaakt van plantaardige oliën en water en bevat de helft minder vet dan margarine, omdat het meer water bevat. De naam is dan ook samengesteld uit "half" en "margarine". In veel diëten word halvarine daarom aangeraden. De ingrediëntenlijst is vergelijkbaar met margarine, maar het bevat vooral meer water. Halvarine  bevat per 100 gr gemiddeld 361 kcal, en 12 gr verzadigd vet. Per boterham zo’n 18 kcal en 0,6 gr verzadigd vet.

Dus....

Echte boter staat vaak in een negatief daglicht. Doordat het veel verzadigd vet bevat (wat hart- en vaatziekten kan veroorzaken) adviseert het voedingscentrum margarine of halvarine.

De afgelopen jaren willen veel mensen juist zo puur en natuurlijk mogelijk eten en kwamen margarine en halvarine juist vaak negatief in de media, vanwege de lange ingrediëntenlijst en de bereiding ervan.

Conclusie

Zoveel mensen, zoveel meningen.... Persoonlijk kies ik voor echte boter, ik vind het lekkerder, en ik eet zo puur en natuurlijk mogelijk. Smeer het wel met mate, want het bevat (veel) meer verzadigde vetten.

Op mijn brood kies ik voor de afwisseling ook vaak voor andere smeersels zoals hummus, groentespread of hüttenkäse.