7 oorzaken waarom afvallen niet lukt
GewichtsbeheersingNU
4 min

Waarom val je niet af? 7 mogelijke oorzaken mét oplossingen

4 min

Waarom val je niet af? 7 mogelijke oorzaken met oplossingen

Je doet voor je gevoel alles goed, maar de weegschaal gaat niet naar beneden. Hartstikke frustrerend natuurlijk!
Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Misschien is je eetpatroon toch niet zo goed als je denkt? Misschien gaat er ergens anders iets fout.

Hierbij 7 mogelijke oorzaken met oplossing beschreven. Herken jij er 1 of meerdere? 

Eerst nog geen korte uitleg; simpel gezegd werkt afvallen zo:

- Je komt aan, als je meer kcal binnen krijgt dan je totale energieverbruik
- Je valt af, als je minder kcal binnen krijgt dan je totale energieverbruik

Hoe je dit berekend lees je in deze blog


Oorzaak 1. Je hebt geen kcal tekort

Of je eet meer calorieën dan je denkt, je verbrandt minder calorieën dan je denkt, of het is een combinatie van beide. Veel mensen denken dat ze gezonder/minder eten dan dat ze echt doen. Het is heel gemakkelijk om die paar koekjes, dat ene drankje en dat handje chips tussendoor te vergeten. Toch telt dat snel op.

OPLOSSING:  Houd eens een week heel nauwkeurig een voedingsapp bij, bijvoorbeeld de eetmeter van het voedingscentrum. Voer alles in wat je in je mond stopt (ook dat kleine beetje tussendoor).
Grote kans dat je hoger bent dan je verwachtte!
Vind je zo'n app om voldoende gedoe bij te houden, kun je ook een week alles in een schriftje schrijven, dat zorgt vaak voor genoeg overzicht en berekening. 

De ervaring leert dat soort smoesjes voor jezelf steeds groter worden. En zo 'vergeet' je uiteindelijk toch weer (honderden) calorieën te noteren. Wees eerlijk tegen jezelf en probeer je dieet voor jezelf niet mooier te maken dan het eigenlijk is!

Oorzaak 2. Je eet gezond, maar te veel

Fruit is gezonder dan koek, en ongezouten noten zijn gezonder dan chips. Maar zelfs als je alleen maar voor gezonde producten kiest, kan het zijn dat je niet afvalt.
Avocado's zijn gezond, maar 1 hele bevat zo'n 350 kcal. Een handje noten is een gezond tussendoortje, maar 25 gr bevat alk snel zo'n 160 kcal, laat staan als je 's avonds een hele zak leeg eet. 

OPLOSSING:  Weet wat je eet. Ook gezonde producten bevatten kcal, en dat kan soms flink stijgen. En zoals gezegd kom je aan als je meer binnenkrijgt dan dat je totale verbruik. Eet dus zeker gezonde, pure producten (hierin zitten veel goede voeding en ze verzadigen beter), maar eet niet zo veel gezonde producten dat je toch een kcal overschot hebt.

Oorzaak 3. Je gebruikte (te) vaak smoesjes

'Nu is het weekend', of 'Ik heb het nu wel verdiend', of 'Ik heb de hele week zo gezond gegeten'…..
Wat ongezonds kan af en toe prima, (het werkt op de lange duur niet goed, als je jezelf alles ontzegt) maar dan moet je wel maat houden!
Vaak worden dit soort 'smoesjes' voor jezelf steeds groter, met als gevolg dat je uiteindelijk de helft van de tijd niet op je eten laat. Als die 3 dagen van de week veel ongezonde(re) keuzes maakt, heft je het 'calorietekort' van de andere 4 dagen al snel helemaal op en gaat de weegschaal niet naar beneden.

OPLOSSING: Plan van te voren 1 á 2 keer per week een moment in wanneer je wat extra's neemt. Kies dan ook vooral iets wat jij het allerlekkerst vind, en geniet daar ook echt bewust van. Spreek van te voren ook een portiegrootte met jezelf af. 1 hele chocoladereep of 1 hele zak chips, telt wel erg hard op.
Voel je vooral niet rot of schuldig de volgende dag, jij hebt zelf bewust gekozen, en je hebt dus zo grip op je eetgedrag. Op deze manier kun je je gezonde eetpatroon weer een aantal dagen goed volhouden, want je volgende 'snackmoment' staat al gepland!
Deze blog geeft je een hele andere kijk op keuzes maken!

Oorzaak 4. Je drinkt calorieën

Een paar glazen vruchtensap, een alcoholisch drankje in het weekend, iedere dag 1 van 2 lekkere latte macchiato's, een glaasje frisdrank hier en daar… Alles bij elkaar opgeteld zijn dat honderden van misschien zelfs wel meer dan duizend kcal. Terwijl het niet verzadigd en niet tot nauwelijks voedingstoffen bevat. (kortom, je hebt geen calorieën tekort) 

OPLOSSING:  Kies liever voor water, thee of koffie (zonder suiker)

Oorzaak 5. Je hebt veel stress en/of je slaapt te weinig

Veel stress en te weinig slaap zijn allebei nadelig als je wilt afvallen. Niet alleen daardoor maak je misschien sneller ongezondere keuzes, maar het schopt ook je hormoonbalans in de oorlog. Door stress ga je namelijk het hormoon cortisol aanmaken. Dat hormoon zorgt ervoor dat je meer vet slaat, met de naam rondom je middel. Te weinig slaap voelt voor het lichaam ook als stress, dus dan wordt cortisol verloren. Ook produceert je dan minder leptine (het verzadigingshormoon) en meer ghreline, dat je trek juist vergroot. Probeer dan nog maar eens goede keuzes te maken. Dubbelop nadelig dus….

OPLOSSING: Heb je echt acute stress om een bepaalde situatie, dan is het natuurlijk niet altijd gemakkelijk om te veranderen. Zorg voor structuur voor voldoende ontspanning, bijvoorbeeld door regelmatig te gaan wandelen, een boek te lezen of in bad te gaan. Je nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Chronische vermoeidheid kan je volledig te ondersteunen. Ga dus op tijd naar bed, zodat jij minimaal 7 - 8 uur slaap per nacht haalt.

Oorzaak 6. Je eet te weinig

Als je te weinig structuur hebt, krijg je minder kcal binnen dan dat je beperkt bent. Toch kan dat een oorzaak zijn waarom de weegschaal niet (meer) zakt. Je stofwisseling werkt dan in de spaarstand.
Wil je meer weten over (te) weinig eten, maar niet afvallen: Lees dan deze blog

Oorzaak 7. Je hebt een medische aandoening

Dit komt niet vaak voor, maar doe je echt alles goed en val je nog steeds niet af? Dan is er een kleine kans dat je overgewicht door een lichamelijke aandoening wordt veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld een traag werkende stoornis. 

OPLOSSING:  Vermoed je dat er illegaal aan de hand is, dan kun je een afspraak met je huisarts maken. Hij of zij weet wat hier de mogelijkheden zijn en kan een diagnose stellen.

'Proberen is niet doen.'

Soms lijkt het ook dat je alles hebt om af te vallen. Dat is dan ook zo, maar het zit hem in het woord 'proberen'. Je doet iets goed, of je doet iets niet.
Kies dus zelf of je bent klaar voor bent, en ga er dan ook echt voor!